Wednesday 26 October 2011

10.novembrī notiks publisks gājiens cauri pilsētai.

Rīgā pie Brīvības pieminekļa, 10.novembrī, iesāksies savdabīgs flašmobs kā protests pret protestu. Dzīvās mākslas festivāla “Exchange Radical Moments” ietvaros, plkst. 16:00, visi aicināti pievienoties akcijai “Walk the Line”, kuras laikā notiks gājiens cauri pilsētai, pa pašu ceļa vidu no Brīvības pieminekļa līdz pat Uzvaras parkam.

“Šī nebūs sociālu problēmu risināšana. Šis gājiens būs protests pret neko, protests kā apātija pret apātiju, kas šajos laikos valda cilvēkos. Tiksimies pie Brīvības pieminekļa, lai pierādītu, ka vairāk nekā divdesmit gadus atpakaļ notikušais Baltijas Ceļš mūsdienu interneta un sociālo tīklu plašumos ir tikpat iespējams. Pierādīsim, ka vēl aizvien esam vienoti un aktīvi un burtiski ierakstīsim savas pēdas vēsturē. Atstāsim pagātni, lai radītu nākotni.” Tā minēts tikko izveidotajā “Walk the line” performanes lapā “Facebook” vietnē.
Idejas autors ir Lielbritānijas mākslinieks Tobijs Hadlstouns (Toby Huddlestoune), kurš gan pabijis Latvijā, gan piedalījies vienā no 2011.gada pavasara protestiem. Tam sekoja lekcija (24.03.2011) par apātiju un protestu teorijām Laikmetīgās Mākslas centrā. Šīs vizītes mērķis bijis novērtēt situāciju Rīgā, lai izvēlētos labāko dzīvās mākslas performances veidu, tobrīd tikai topošajam “Exhange Radical Moments”.
Festivāla koncepts ir vienot internacionālus māksliniekus vienpadsmit pilsētas Eiropā. (Berlīne, Bitola, Kišiņeva, Linca, Liverpūle, Londona, Parīze, Prāga, Rīga, Slubfurte, Stokholma) kuri veidos ielu akcijas, performances, flašmobus u.c. aktivitātes ar iedzīvotāju iesaistīšanu un piedalīšanos.

Rīgas gājiens ieturēs maršrutu no Brīvības pieminekļa, (Celts par godu Latvijas Brīvības cīņu kritušajiem.) cauri vecpilsētai un tad pāri Akmens tiltam līdz Uzvaras piemineklim. (Celts par godu Padomju Savienības uzvarai pār nacistisko režīmu.) Performances mērķis ir savākt vismaz simts cilvēku, kuri būtu gatavi piedalīties akcijā, neskatoties uz valstī pastāvošajām nesaskaņām un valdošo apjukumu, it sevišķi šo abu pieminekļu ideoloģijas domstarpību dēļ.
“Brīvības piemineklis laika gaitā transformējies par atceres vietu dažādiem “melnajiem caurumiem” valsts vēsturē. Turpretī Uzvaras piemineklis, lai gan celts Padomju uzvarai pār Nacistisko Vāciju, latviešiem simbolizē vairākus “melnos caurumus” un vien režīma maiņu no viena uz citu.
Šīs ikoniskās robežzīmes “Walk the line” akcijā netiek izmantotas politiskās vēstures pārstāstīšanai. Tas vairāk ir kā piemiņas gājiens starp diviem punktiem Latvijas masu kustībai – viens iezīmē publiskās brīvības sākumu, otrs - beigas. “Walk the Line” ir kā skats uz nākotni, nevis pagātni. Mēs atrodamies vidusceļā, tāpēc esam brīvi izteikties.” Komentē Hadlstouns.
Gājiens ir kā veltījums Baltijas ceļam, kad 1989.gadā aptuveni divi miljoni cilvēku sadevās rokās, lai izveidotu dzīvo ķēdi 600 kilometru garumā – no Tallinas līdz Viļņai caur Rīgu. “Šī akcija bija likumsakarīgs posms Baltijas neatkarībai, “ saka Hadlstouns. “Visskaistākais protests, kas jebkad ir radīts..”

Akcijas ietvaros no 8. un 9.novembrī, Laikmetīgās Mākslas centrā un vairākās citās vietās Rīgā (informācija sekos), tiks atkārtotas lekcijas par apātiju un protestu teorijām, kā arī rīkotas tikšanās ar Tobiju Hadlstounu un citiem projektā iesaistītajiem māksliniekiem. Abu dienu garumā apmeklētājiem būs iespēja uzzināt ko vairāk par “Walk the Line” akciju, pieteikties gājienam, kā arī diskutēt par masu aktivitāšu veidiem, iespējām un ieteikt idejas nākamajām akcijām. Pēc tam Rīgas ielās notiks vairāki izmēģinājuma gājieni, kā arī veiktas citas apātiju “veicinošas” aktivitātes un “protesti”, kurās piedalīties aicināti visi!


Video: kadrs no T.Hadlstouna gājiena Minhenē.

No comments:

Post a Comment